איך נגאלים? - עלון פרשת בשלח

דף הבית >  איך נגאלים? - עלון פרשת בשלח



השבת עומד עם ישראל על שפת ים סוף

מאחוריו חיל פרשי מצרים

מלפניו הים הרחב,

אין לאן לברוח. איך יוצאים מן המיצר?

רק קפיצה נחשונית, אמיצה, שמאמינה

שהטוב הצפון עוד לפנינו – מביאה את הנס.

*

השבוע, נדרשנו שוב להעמיק

במעלת ארץ ישראל, במעלת יישוב הארץ,

ואף, לצערנו, במסירת הנפש עליה,

ואנו שולחים תנחומים למשפחת מאיר על רצח דפנה הי"ד אם המשפחה.

לעיתים התחושה היא של המיצר הסוגר עלינו,

ומה שבאה פרשת השבוע ללמד אותנו

הוא אומץ ותעוזה להמשיך ללכת קדימה בדרכנו,

ואמונה גדולה שבעזרת ה' נגיע,

נגיע לארץ שקטה ומובטחת,

נגיע למקום הנגאל, מקום הנס,

ונוכל לשיר בתופים ובמחולות.

גם ט"ו בשבט בא להעמיק לנו את מעלת ארץ ישראל,

ולכן ככל שנרומם ונעסוק במעלת החג,

כך יגדל כוחנו להמשיך לשבת כאן בארץ,

לאחוז בה,

ובעזרת ה' לראות את כולה בנויה על תלה.

 

ט"ו בשבט שמח

ושבת שלום ומבורך,

מכון בנין שלם


לימוד משפחתי – הרב אוהד תירוש

סדר ט"ו בשבט משפחתי

ט"ו בשבט מגלה לנו את עושר הפירות שה' נותן לנו בארצנו * זה הזמן ללמד את הילדים על הטבע – לא דרך המחשב או החלון, אלא לצאת, למשש, להריח, לנשום! * דברי תורה וסדר ט"ו בשבט משפחתי – להדפיס וליהנות יחד

בט"ו בשבט מתחילה שנה חדשה לפירות האילן. בגמרא וברש"י מבואר שההתחלה החדשה מגיעה בזכות השלב הייחודי שמתרחש כעת בטבע: "הואיל ויצאו רוב גשמי שנה. שכבר עבר רוב ימות הגשמים שהוא זמן רביעה, ועלה השרף באילנות ונמצאו הפירות חונטים מעתה". כלומר, עד עכשיו, הגשם הרווה את האדמה. כעת, שלב הגשמים עבר ברובו, ומתרחש תהליך של צמיחה מחודשת – עליית השרף באילנות. יחד עם תהליך הצמיחה הזה מגיעה גם חנטת הפירות.

למעשה, ט"ו בשבט הוא נקודת מעבר מיוחדת שבה התהליכים הסמויים השקטים נמצאים לקראת סיומם, ומתחיל שלב חדש: חומרי החיים הפנימיים מתחילים לגדול ולצאת אל הפועל – הפירות.  

ישנם שני מנהגי הלכה הקשורים לפירות. האחד הוא עיוני – לימוד מיוחד לערב ט"ו בשבט – בהלכה, במשנה ובזוהר הקדוש. המנהג השני הוא אכילת מיני פירות. הפירות הם עניינו של היום, ולכן מכבדים בהם את היום.

הכרת הטוב דרך הפירות

במסכת קידושין קובע רבי יוסי שאין לגור בעיר שאין בה גינות ירק: "א"ר יוסי בי ר' בון: אף אסור לדור בעיר שאין בה גינוניתא של ירק", ומסבירים המפרשים שזה בגלל נחיצות הירק למזונות האדם או בגלל מחירו הזול.

רבי חזקיה בשם רב עולה קומה ואינו מסתפק בסיבות המעשיות והכלכליות, אלא קובע קביעה ערכית: "עתיד אדם ליתן דין וחשבון על כל מה שראת[ה] עינו ולא אכל". ראיית העין מהווה מודעות לעושר היצירה של הקדוש ברוך הוא. "ולא אכל" – אדם שנחשף לעושר המינים של הירקות והפירות הגדלים צריך ליהנות מהם! כלומר, לא להישאר ברובד של הראייה אלא לחוות בפועל, באכילה ובהנאה, את עושר הפירות.

בהמשך, מבואר שרבי אלעזר היה אוסף פרוטות כדי שיוכל לקנות כל מין חדש ולאכלו. על פי פשט הירושלמי, המטרה הייתה ליהנות מעולמו רב המינים של הקדוש ברוך הוא, ולהכיר בכך שהקדוש ברוך הוא יוצר את כל העושר הזה, והוא מקור השפע. רבי אלעזר הקפיד לאכול מכל מין ומין – כדי לראות את החידוש שבכל פרי ומין, ועל בסיסו להתרגל להודות לה'.

אם כן, באכילת הפירות בט"ו בשבט יש יסוד גדול של הכרת הטוב לה', והכרה בכך שההשגחה עלינו מדויקת – ה' מכין מזון מתאים לכל בריה, ועלינו להודות על כך.

 

מכאן נוכל גם לגזור עבודה מעשית בבית:

יש להשתדל לחשוף את הילדים למגוון הפירות, הצמחים והירקות שאפשר להביא.

המגוון הזה קיים לא רק על שולחן סדר ט"ו בשבט, אלא קיים בטבע, בחוץ. כשהימים פחות קרים – חשוב לצאת עם הילדים ולראות את מגוון הצמחים, העלים, הנבטים המציצים בתקופה זו לאיטם. ברוך ה', יש לא מעט שטחים פתוחים שבהם אפשר לחוות את הטבע.

לא לצפות בווידאו ולא לקרוא בספרים, לא לדבר על, אלא לראות, לחוות, להריח, למשש בידיים! לגעת בעלים, ללטף נבטים רכים, להריח פרחים – בחוץ. לא בהסתכלות מהחלון.

  סדר ט"ו בשבט עם הילדים

 

שימו לב – על אף מה שאמרנו לעיל, מילוי השולחן במגוון מרשים של פירות אינו העיקר. זו לא תחרות סלטים ועשיית רושם על האורחים. הילד רגיש וקולט מתי המגוון מכוון לגאווה ועשיית רושם ("שופוני" בלע"ז...), ומתי הוא בא לבטא שמחה והודאה לה' על השפע האדיר שזכינו לו בארץ ישראל, הנותנת פירותיה בעין יפה לבניה השבים אליה. חשוב להרבות בפירות – מהסיבות הנכונות.

 

נדגיש שוב את העיקרון שנזכר לעיל, שהוא יסוד חשוב בכלל ובחינוך הילדים בפרט: לא לדבר על, אלא לחוות ולחיות את הדבר. לכן:

א.      את הפירות וטעמיהם השונים יש לחוש ולחוות... באכילה!

ב.      חשוב לעסוק עם הילדים בהבדלי הטעמים השונים – בחגיגת הטעמים השונים – ולחדד להם איך הקדוש ברוך הוא עשה כל כך הרבה טעמים, שכל אחד יכול למצוא בו את מה שהוא אוהב.

ג.       אם הילדים יישנו כבר בסדר ט"ו בשבט של המבוגרים, חשוב לערוך להם מיני-סדר, שבו:

1.      מתרשמים מהמגוון הערוך על השולחן – הצורות, הצבעים, הכמות.

2.      מברכים בורא פרי העץ ושהחיינו.

3.      טועמים מכל דבר.

4.      מבחינים בין הטעמים.

5.      אומרים העדפות אישיות – "אני אוהב יותר...". מקשיבים להעדפות של אחרים, ולא אומרים "איכס"...

6.      מודים לה' על השפע ועל הפרי שהתאים לי במיוחד: תודה ה' על הבננה, תודה ה' על התפוז.

7.      אפשר לשיר, לרקוד...

8.      אומרים תודה לאימא ואבא שטרחו J

 

 

ט"ו בשבט שמח!         




מתכוני שבעת המינים

לכבוד שבת וט"ו בשבט, שבעה מתכונים משבעת המינים, למבוגרים וגם לילדים. הכינו מאכלים טובים לשולחן סדר ט"ו בשבט והתענגו על פירות שנשתבחה בהם ארץ ישראל.

נשמח שתשלחו לנו תמונות משולחן סדר ט"ו בשבט שלכם.

חג שמח ובתאבון!

 


חיטה – תבשיל חיטה וירקות                             

                                                                     

מרכיבים:

2 כוסות גרגרי חיטה

1 בצל גדול קצוץ

2 שיני שום כתושות

4 כפות שמן זית

2 ראשי שומר פרוסים דק

3 גבעולי סלרי פרוסים דק

2 קישואים / זוקיני חתוכים לקוביות קטנות

1 כף פטרוזיליה קצוצה

1 כף בזיליקום קצוץ

מלח, פלפל שחור

200 גרם אפונה

אופן ההכנה:

משרים את החיטה במים לשעה, מסננים ומעבירים לסיר. מוסיפים כ-4 כוסות מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים עוד כחצי שעה, עד שהחיטה מתרככת והמים נספגים.

בסיר אחר מטגנים את הבצל בשמן הזית עד שהוא מתרכך מעט. מוסיפים את השום והשומר ומטגנים. מוסיפים את הסלרי, הקישואים והגזר וממשיכים לטגן. מוסיפים את עשבי התיבול, מלח, פלפל שחור, והחיטה המבושלת. מכסים את הסיר ומבשלים 10 דקות על להבה נמוכה, מערבבים מדי פעם. מוסיפים את האפונה וממשיכים לבשל עוד כמה דקות עד שהיא מתרככת.


 

*


שעורה – עוגת שוקולד עם בירה שחורה

מרכיבים:

4 כפות קקאו

5 כפות סוכר

3 כפות מים

1.5 חבילות חמאה

2 כפות ברנדי

6 ביצים מופרדות

2 כוסות סוכר

חבילת קמח קטנה

3/4 כוס בירה שחורה

אופן ההכנה:

מבשלים על אש בינונית את הקקאו עם 5 כפות סוכר, חצי חבילת חמאה ומים. מערבבים עד שמתקבל קרם שוקולד. מורידים מהאש ומוסיפים את הברנדי, ומניחים בצד לקירור.

מקציפים חצי כוס סוכר יחד עם חבילת חמאה עד למצב קרמי, מוסיפים את החלמונים בהדרגה תוך כדי הקצפה, ולאחר מכן מוסיפים גם את הקמח בהדרגה ולבסוף את הבירה השחורה וקרם השוקולד. בקערה נפרדת מקציפים את החלבונים עם כוס וחצי סוכר עד לקבלת קצף יציב וסמיך. מערבבים עם בלילת השוקולד יחד עם הקצף. משטחים בתבנית ואופים בחום של 180 מעלות כ-45 דקות עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.



*


גפן – סלט ענבים ומוצרלה

מרכיבים:

500 גרם ענבים אדומים

חופן עלי בייבי

חופן כוסברה

שן שום פרוסה דק

10 כדורי בייבי מוצרלה

לרוטב ויניגרט:

1/2 לימון

2 כפות דבש

1 כף חרדל דיז'ון

1/2 כוס פטרוזיליה

1/2 כוס כוסברה

3 שיני שום

1/4 כוס מיץ תפוזים

1/2 כוס שמן זית

אופן ההכנה:

מערבבים בקערה את כל מרכיבי הסלט. בבלנדר מערבבים את כל מרכיבי הרוטב פרט לשמן הזית ומיץ התפוזים. לאחר מכן מערבבים ומזליפים פנימה את השמן והמיץ לסירוגין. יוצקים על הסלט את כמות הרוטב הרצויה, מערבבים ומגישים.

 

*


תאנה – עוגות תאנה-פקאן אישיות


מרכיבים:

2 כוסות תאנים מיובשות

2 כוסות מים רותחים

100 גרם חמאה רכה

1 כוס סוכר חום

3 ביצים

1.5 כוסות קמח

2 כפיות אבקת אפייה

1 כפית סודה לשתייה

1 כוס אגוזי פקאן קצוצים

לרוטב מייפל:

1 כוס סירופ מייפל

1/2 מיכל שמנת מתוקה

100 גרם חמאה

אופן ההכנה:

מסירים לכל תאנה את העוקץ וקוצצים גס. שמים את התאנים הקצוצות בקערת מעבד מזון ויוצקים עליהן את המים הרותחים. משאירים כך 5 דקות שהתאנים יתרככו. טוחנים במעבד המזון למחית חלקה. מוסיפים חמאה וסוכר חום וטוחנים. מוסיפים את הביצים ומעבדים לתערובת אחידה. מוסיפים קמח, אבקת אפייה וסודה לשתייה וטוחנים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה. מערבבים פנימה את הפקאנים. מוזגים את התערובת לתבנית עם שקעים משומנים בתרסיס שמן (מאפינס) ואופים כעשרים דקות עד שהעוגות תופחות ורכות למגע, מוציאים מהתנור ומצננים כ-5 דקות.

בסיר מחממים את מרכיבי רוטב המייפל על אש נמוכה תוך כדי ערבוב, עד שהחמאה נמסה. לאחר מכן מביאים לרתיחה ומבשלים עד שהרוטב מבעבע. מסירים מהראש ומצננים מעט. יוצקים מעל לעוגות האישיות.

 

*


רימון – סלט טאבולה רימונים

מרכיבים:

חבילת בורגול / קינואה (לפי מה שאוהבים)

צרור נענע

צרור פטרוזיליה

גרעינים מרימון אחד

חופן שקדים פרוסים

4 כפות שמן זית

כף חומץ בלסמי (או רגיל)

1 כף מיץ לימון

לאוהבים מתיקות: כף סילאן

מלח לפי הטעם

אופן ההכנה:

מבשלים את הבורגול / הקינואה על פי ההוראות. קוצצים את עשבי התיבול. מערבבים את כל מרכיבי הסלט יחד ומתבלים.


*


זית – לחמניות זיתים פרווה


מרכיבים:

1 כוס קמח תופח

3 ביצים

1/2 כוס שמן

1 קופסת טבעות זיתים

מעט מלח לפי הטעם

רבע כוס שומשום

אופן ההכנה:

מערבבים בקערה את הביצים, השמן והזיתים. לאחר מכן מוסיפים את הקמח ומערבבים, ולאחר מכן את המים. משמנים תבנית שקעים ומעבירים עם כף את העיסה אל השקעים. מפזרים מעל שומשום. מכניסים לתנור על 180 מעלות למשך כחצי שעה.

 

*


תמר – תמרים ואגוזים בשוקולד


מרכיבים:

תמרים – לפי הכמות הרצויה לכם

אגוזי מלך / פקאן חצויים / שקדים – כנ"ל

200 גרם שוקולד מריר


אופן ההכנה:

חוצים את התמרים בצד אחד לאורכם ומסירים את הגלעין. מכניסים פנימה חצי אגוז או שקד.

ממיסים את השוקולד במיקרוגל או ב"בן מארי". טובלים את התמר בחלקו הסגור בשוקולד למשך כמה שניות ומרימים. מניחים בתבנית עם נייר אפייה שהשוקולד יתקרר ויתקשה.