מעלים הילוך - עלון פרשת כי תצא

דף הבית >  מעלים הילוך - עלון פרשת כי תצא



אלול כבר "מעלה הילוך",

בעלי התפילה כבר מתאמנים לקראת פיוטי ראש השנה,

יש כאלה שכבר כמעט סגרו את כל התפריטים לסעודות החג,

בגדים חדשים,

החלטות חדשות וטובות...

זה הזמן להתכונן גם לדף חדש בבית!

במשך השנה אנחנו לפעמים מוצאים את עצמנו

מגיבים להתרחשויות,

אבל לא מצליחים להגיע לחשיבה העמוקה

על מהו החזון שלנו, ומה אנחנו רוצים בבית שלנו.

רגע לפני ראש השנה, זה הזמן

לחשב את המסלול מחדש.

להחליט החלטות בעזרת ה' ילכו איתנו לכל השנה.

לשבת בתחילה כזוג,

ואחר כך עם הילדים,

לשמוע את משאלות הלב של כל אחד מבני הבית,

איך הוא רוצה שהשנה הזו תיראה בבית,

ובמה הוא מוכן להשקיע לטובת העניין.

יש לנו הזדמנות יקרה

למחוק את כל מה שלא הצלחנו בשנה החולפת,

ולהאמין בכל הלב שהשנה – אנחנו יכולים!

בהצלחה,

ושבת שלום ומבורך,

מכון בנין שלם

 


 

 להקשיב לשופר – ולשמוע את עצמנו

(נערך מתוך שיעור של דנה תירוש לנשים)

בכוחו של חודש אלול לכוון אותנו לעמדה נפשית של הקשבה אמיתית.

כיצד?

חודש אלול הוא הכנה לראש השנה, שבו מצוות היום מדאורייתא היא לשמוע קול שופר.

מצווה שהיא כולה שמיעה, הקשבה, התחברות לקול אחר – קולה של הבינה העליונה.

לחילופין, בתפילת מוסף של ראש השנה אנו מפארים מספר פעמים את הקדוש ברוך הוא במילים: מבין, ומביט, מאזין ומקשיב. ישנה הדגשה מיוחדת לכך שהקדוש ברוך הוא מאזין ומקשיב לקול תפילותינו.

אז מי מקשיב פה למי – אנחנו לשופר השמימי, או שהקדוש ברוך הוא מקשיב לנו?

מכאן אנו לומדים יסוד מרכזי בהקשבה – הקשבה היא דבר הדדי. בשביל להקשיב צריך שניים, כי הקשבה שלנו לזולת, מייצרת את ההקשבה של הזולת אלינו. ובקצרה: מי שמקשיב – מקשיבים לו!

עיקרון זה כבר אמרו חז"ל (מסכת ברכות ו, ב): כל מי שיש בו יראת שמים – דבריו נשמעים.

ירא שמים הוא מי ששומע את דבר ה'. מידת היראה היא הכרת הקטנוּת והחלקיות שלנו כבני אדם, והכרת הגודל האלוקי, קבלתו והכלתו. לכן, מי ששומע ומקבל את דבר ה', כלומר מי שיודע להקשיב, לתת מקום ולהתחבר לגודל האלוקי – גם מקשיבים לו.

הקשבה לכל קול בבית

את אווירת ההקשבה בבית יש בכוחנו לייצר! להנחיל אותה לנו ולילדינו, ממש לנגן אותה בבית.

ההקשבה מאפשרת הבחנה והפרדה בין השונים בבית. כשאנו מקשיבים לכל אחד, ומתמקדים בקול הייחודי לו, אנחנו יכולים לראות אותו באמת, להבחין שהוא שונה ממה שהנחנו שהוא, ולגלות בו צדדים חדשים, שיעשירו את הקשר שלנו איתו.

אנחנו בונים את המשפחתיות שלנו על ידי בניית ערוץ תקשורת שמכיל שני צדדים חשובים: דיבור והקשבה. כל שיח או שיתוף שבו מדברים – צריך להיות ספוג גם באווירה של הקשבה.

הקשבה אמיתית היא ממש כניסה לנבכי נפשו של הדובר. מין התיישבות כזו בתוך-תוכו, תוך ניסיון לראות את המציאות דרך העיניים שלו. לשאול שאלות אמיתיות, להתעניין בתשובות, להזדהות ולהביע את ההזדהות גם כלפי חוץ.

ההקשבה חשובה כל כך, מכמה סיבות:

א.      היא נותנת לנו מידע חדש וחשוב על בן המשפחה שאיתו אנו מדברים.

ב.      היא יוצרת קשר.

ג.       יש בה הנאה של היכרות והתחברות לזולת.

ד.      היא מעלה את הערך העצמי של המספר. סיפורך מעניין אותי – משמע – אתה מעניין אותי.

ה.      ההקשבה מאפשרת לנו לסייע למספר בנקודות בהן הוא צריך אותנו.

זהו יחס בסיסי שכל אדם זקוק לו!

להקשיב באמת זה לא אומר שאינני יכול לחשוב אחרת. אחרי הקשבה אמיתית יכולה לבוא תגובה של הסכמה או אי הסכמה, אבל ראשית עלינו לתרגל את השלב שבו אנו מקשיבים הקשבה נקיה, נטו. שמיעה והתחברות לקולו של האחר, בצורה נייטרלית, ובלי להכניס את דעותינו האישיות.

ובזה שמיעת קול השופר יכולה לעזור לנו.

שמיעת קול הבינה העליונה – זוהי היפתחות לקול אחר שהוא לא אנחנו. זוהי יציאה מעצמנו, ומתן מקום לקול אחר. 

תחילת השנה היא זמן נהדר להטמיע הרגלים חדשים. להיות קשובים לקולות האחרים, השונים, החיים בביתנו. לשאול שאלה, להתעניין מאוד בתשובה, להתחבר לתחושה של המספר, ולהיות שם בשביל יקירינו.

עבור ילדים זהו מענה רגשי ששווה יותר ממשחק חדש או מבגד יוקרתי. ילדים ומבוגרים שגדלים בבית בו מתנגנת מנגינת ההקשבה הם רגועים יותר ומכירים בערך עצמם.

שווה להשקיע בהקשבה.

בהצלחה!

 

מתכון השבוע

עוגת שוקולד לבן ואגסים

המרכיבים:

2.5 כוסות קמח

כוס סוכר

3 ביצים

1 יוגורט 3%

1/2 כוס שמן

4-5 אגסים

1.5 חפיסות שוקולד לבן

קורט מלח

כפית תמצית וניל

2 כפיות אבקת אפיה

לקישוט: אבקת סוכר

אופן ההכנה:

בקערה שמים את הסוכר, הביצים, היוגורט, השמן, המלח, ותמצית הווניל, וטורפים עד לתערובת אחידה. מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה ומערבבים עד שהתערובת מתאחדת.

מקלפים את האגסים וחותכים לקוביות בינוניות, ומוסיפים לתערובת.

קוצצים את השוקולד הלבן ומוסיפים פנימה. מערבבים הכול.

יוצקים את הבלילה לתוך התבנית, אופים בחום של 180 מעלות, כ-40 דקות, עד שהעוגה מזהיבה וקיסם שננעץ בה יוצא עם פירורים לחים.

מצננים ומפזרים מעל אבקת סוכר.

 

בתאבון!