אף אחת ממשתתפות הכנס הראשון של בנין שלם, לפני עשרים שנה בדיוק, לא ידעה מה מתחולל מאחורי הקלעים.

 

המכון היה פעיל אז קצת יותר משנה, ולקראת הקיץ עלה הרעיון לקיים כנס מרוכז, בן יומיים, ללימודי משפחה. הכנס התקיים בבית הספר 'חורב' בירושלים. תכנית הכנס נשלחה ללומדות המכון שהשתתפו בקורסים השונים, והצפי היה שיגיעו בין מאה למאתיים חמישים נשים.

בפועל, עמדות ההרשמה הוצפו וכמעט קרסו מרוב נשים שרצו לבוא לחוות את החידוש. לכנס הגיעו שמונה מאות וחמישים נשים, כשמנהלי הכנס עומדים על כיסא ומנווטים את זרם הנשים האדיר. בערבו של היום הראשון נערכה ישיבת מצב בהולה, גויסו עוד דיילות לעמדות ההרשמה, ומאז ועד היום ישנו דגש מיוחד והקפדה על כך שכל משתתף ומשתתפת, מתוך אלפי הנשים והגברים שמגיעים לכל כנס בשנים האחרונות, ימצא מיד את מקומו בכנס ובשיעורים.

אחת ממשתתפות הכנס הקבועות, היא לא אחרת מאשר חברת הכנסת ציפי חוטובלי, סגנית שר החוץ. "בנין שלם בשבילי זאת הזדמנות פעם בשנה לחשוב על הדברים שחשובים באמת בחיים", היא אומרת. "ואני רואה את התוצאות שלו גם בבית – להעמיק ברצון להיטיב עם הבית, להקפיד על תקשורת טובה עם בן הזוג, והכי חשוב: להבין שבעידן המודרני, משפחה זה דבר שדורש למידה".

הילדים של בנין שלם

עשרים שנות כנסים, עשרים שנות סיפורים מרגשים, מצחיקים, מופלאים. בכנס הראשון, למשל, המרצה של השיעור הגדול ביותר במערכת התבלבלה בתאריך ולא הגיעה. נעמדה מרצה מבוקשת אחרת ונאותה לתת שיעור במקומה, באופן ספונטני. בזמנו, נדרשה תעוזה כדי לתת שיעור גדול כל כך, ללא הכנה מראש. מי שהייתה שם לא יכולה לשכוח את החוויה, עד היום השיעור זכור בתור אחד השיעורים הטובים שניתנו בכנסי בנין שלם אי פעם. הסיפורים המיוחדים שקירבו כל אחת לנושא הזוגיות שלה, יחד עם ההבנה שכולן מתמודדות באותו אופן, היו חוויה מוצלחת במיוחד.

אל הכנס הראשון הגיע גם הרב מרדכי אליהו זצ"ל, שליווה את המכון בכל שלביו. בכל שנה הגיע הרב לכינוס המרכזי ובירך את הנשים. בכל פעם ביקש הרב מהקהל להתכוון היטב כל אחת אל הברכה האישית שבה היא רוצה להתברך, ואז בירך את כולן. לא ניתן לספור את כמות הזיווגים והלידות שהגיעו בזכות ברכות כאלה, אלו הם "הילדים של בנין שלם", כפי שקראה אם לתאומים שנולדו לאחר דרך ארוכה, בין היתר בזכות ברכתו של הרב אליהו זצ"ל בכנס. אגב, באחת השנים התרחשה בכנס לידה של ממש, באמצע מופע באולם 'אוסישקין' הגדול. עוד ילד של בנין שלם...

ואם אנו כבר עוסקים בילדים, ד"ר חנה קטן, מומחית לרפואת נשים ופריון, משתתפת בכנס מזה שנים, ובכל שנה היא מזמינה את כל בנותיה וכלותיה הרבות להגיע לכנס. "בעוד כמה שנים כבר יגיעו הנכדות", היא צוחקת. "חשוב לי שכולן יגיעו לכנס כי אני רואה את הערך שלו. זו מתנה שאני נותנת להן על מנת שיחזקו את הזוגיות ואת הבית שלהם, אני רואה את חשיבות העניין ומוכנה להשקיע בו. ומעבר לזה, הכנס הוא בילוי הכי משמח שאני יכולה להיות. בשבילי, באופן אישי, זהו השיא של השנה. אני מתפעלת מכמות האנשים שמגיעה, כל כך הרבה עוצמה יש בכל כך הרבה אנשים שבאים ללמוד על הבית שלהם ורוצים לחזק אותו. אני לא מגיעה לכנס בתור רופאה, אלא כאישה פרטית שרוצה לשאוף אל הריאות שלה את כל הטוב הזה. אני סוגרת לעצמי מראש ביומן את שלושת הימים האלה, והכול סובב סביבם. זה מטעין אותי בכוחות. זהו אחד הכנסים היחידים שאני נמצאת בו ויודעת שלא אתכווץ בכיסא לשמוע אמירות מחלישות. הכול בפתיחות, בגיוון, ובקדושה, ואני יוצאת גם עם כלים שעוזרים לי לטפל אחר כך בכל מי שפונה אלי. בנין שלם זה המקום, לכל מי שרוצה להשפיע לטובה על הבית שלו".

אל הכנס הגיעו מדי שנה מאות מנשות גוש קטיף. בשנת הגירוש הן קיבלו כרטיסים מוזלים במיוחד, לתוספת חיזוק בימים שעברו עליהן. אולם כמה ימים לפני מועד הכנס הגוש נסגר, והנשים רצו להישאר בבתיהן עם משפחותיהן. ראשי המכון הגיעו אל הרב אליקים לבנון לשאול האם יש לקיים את הכנס, אירוע חגיגי שמצפים לו כל השנה, כשמתקרב מאורע של גירוש וניתוק. הרב ענה שעם ישראל זקוק עכשיו יותר מתמיד לבניית בתים וחיזוק משפחות, ואדרבה – זהו נזק כפול אם גם גוש קטיף ייחרב וגם כנס בנין שלם יתבטל. הרב אליהו זצ"ל נתן אף הוא את תמיכתו, והתנה זאת בכך שמיד בתום הכנס יעמדו אוטובוסים לרשות המשתתפים שיוכלו לנסוע להפגנה הגדולה בכפר מימון, שהתקיימה באותו יום.

גם האזעקות של מבצע צוק איתן לא פסחו על הכנס, ובערבו של היום השני בכנס תשע"ד, עת נשמעה האזעקה בירושלים, הגיעו אלפי הנשים אל המתחם הממוגן במרכז בנייני האומה, תוך אמירת פרקי תהלים וחיזוק לחיילים הנלחמים באותה עת בעזה. אין ספק, שכשכותבים על הכנס את המילה "חוויה", לעתים מקבלים אותה במלוא משמעותה.

ומה בעשרים השנים הבאות?

הידעתם שמבין אלפי משתתפי ומשתתפות הכנס, יש נשים שמגיעות מחו"ל אל חופשתן השנתית ישירות לכנס? החיבורים שמתהווים בכנס הם מעל ומעבר לכל דמיון. אחת מן המשתתפות, המשמשת שליחה באירופה, פנתה אל המכון לאחר אחד הכנסים ויזמה כנס לנשות שליחים ורבנים מכל אירופה. הרבנית דנה תירוש טסה אליהן למשך כמה ימים, למסור שיעורים בנושאי המשפחה. כל המשתתפות לקחו עמן את התכנים לקהילותיהן, והם משפיעים כיום באופן ישיר על אלפי משפחות בתפוצות. מסתבר שגם מעבר לים יושבים הורים ועושים שיחה אישית עם הילד...

ולא רק מעבר לים. מרצי בנין שלם נוסעים בכל רחבי הארץ להעביר שיעורים וסדנאות בנושאי המשפחה. ריקי לאופר, נשואה ואם לתשעה, מפתח תקווה, מארגנת מזה שש שנים שיעורים של בנין שלם בפתח תקווה, כדי להביא את לימודי המשפחה גם למרכז. "בנין שלם עזר לי לבנות את הבית שלי, ולכן אני מעבירה את הטוב הלאה, לכל מי שאני יכולה", היא אומרת. "גם בעלי ארגן פה סדרת שיעורים לגברים, לפני שנתיים, והוא סיפר שהשתתף בה אדם שהיה נשוי עשרים שנה, והיה על סף התלבטות מה לעשות עם הזוגיות. השיעורים הללו ממש הוציאו אותו מההתלבטות, ועזרו לו לחזור הביתה ולבנות מחדש. אנחנו מקבלים כל הזמן תגובות טובות על השיעורים שאנחנו מביאים לכאן, ועל הכלים שאנשים מקבלים להתמודדויות השונות שיש להם בבית ובמשפחה. אני מעריצה שרופה של בנין שלם", היא צוחקת, "נתראה בעזרת ה' גם בכנס הקרוב".

 

רפואה מונעת לקשיים במשפחה

בתכל'ס, אתם יודעים מה החלום הכי גדול של מכון בנין שלם? לנרמל את הקשיים שכולנו עוברים, פשוט כך. להבין שהפערים שכולנו חווים בזוגיות או בדרך אליה הם נורמליים, ושחיי נישואין הם תהליך, בניה מדורגת שדורשת המון למידה וסבלנות. בעינינו במכון, גישור על הפערים בזוגיות הוא הנושא הכי בוער, ולכן אנו עסוקים בללמוד וללמד כיצד לתת מקום לשוני ולהבדלים בינינו, למציאת הערך של השני, להפחית ביקורתיות, השוואות ותחרותיות, ולהפוך את הבית מזירת קרב למקום מצמיח.

מכירים את הדלפק הזה שנמצא בקופת חולים, שמגיעים אליו עם בעיה, לא עלינו, ומקבלים הכוונה לאיזה רופא לפנות ואיזה טיפול לקבל? החלום שלנו במכון בנין שלם הוא להיות דלפק כזה, של רפואה מונעת לקשיים במשפחה. מערך של תכני לימודים שאפשר להגיע אליהם מכל מקום, הן באתר שלנו והן בקורסים ליד הבית, בכל מקום בארץ, ומענה אישי ואנושי לכל קושי, משבר, או צורך. בעינינו, כל זוג שמתחתן בארץ צריך לעבור הדרכה זוגית, ולהמשיך להשתלם וללמוד במשך כל החיים, עד שלימודי משפחה יהיו חלק בלתי נפרד ממרקם החיים.

אנחנו מחכים לכם

"למפעל האדיר של בנין שלם יש המון צאצאים", אומרת הרבנית זיוה מאיר, מרצה מבוקשת ומנחת הורים, שאף דיברה לאחרונה בכנס שופטים גדול על כך שבנין שלם מחנך להורות מיטיבית ולא מתבלבל מלחצי העולם המודרני. "היום יש כנסים כמעט בכל עיר בארץ, אבל ההתחלה המקורית ויוצאת הדופן היא של בנין שלם, וזו זכות אדירה. עצם זה שבאים אנשים איכותיים מכל גווני הקשת, ומה שמחבר את כולם הוא הרצון לשמוע, לקבל, זה רק אומר עד כמה הדרך של בנין שלם אמיתית ולא מזויפת. יש בשיעורים עוצמה, אמונה, תקווה. השיעורים שאני מעבירה, למרות הקושי עם העמידה על הבמה, הם צינור להשפעה, ואני מקווה שהקדוש ברוך הוא יזכה אותנו דרך הצינור הזה לחזק את עצמנו ואת כל מי שבאים ללמוד".

אז לראות אתכם, גברים ונשים, מפַנים יום, יומיים או שלושה, עולים לירושלים ובאים בכל הרצינות ועם כל הלב כדי ללמוד, להשקיע בבית, לרצות באמת לשפר ולהיטיב את היחסים הכי קרובים, עד שהמעגלים גדלים ומתרחבים, זה הדבר שהכי מרגש אותנו בעשרים השנים האחרונות, בכל כנס מחדש. האמון שאתם נותנים בנו מפעים וממלא אותנו בכוחות להכין עבורכם את התכנים הכי חשובים בשבילכם ובשביל הבית שלכם. והאמת היא, ששלכם ושלנו – שלו הוא. בהודיה ובתפילה עמוקה לריבונו של עולם שמזכה, ומאפשר, ומנתב את לימודי המשפחה, אנחנו שמחים לפתוח את חגיגות העשרים למכון בנין שלם, ומזמינים אתכם להיות שותפים איתנו.

בואו ללמוד!

 

רוצים לקחת חלק בחגיגות העשרים לבנין שלם, ולשפר את כל היחסים בבית? לחצו כאן