נישואין - לא מה שחלמנו

דף הבית >  מאמרים בזוגיות >  נישואין - לא מה שחלמנו

אנחנו מחפשים ארוכות אחר המיועד או המיועדת, וכשמוצאים את החצי השני – אין גבול לשמחה. אז למה זמן קצר אחרי החתונה, האופוריה והשמחה נעלמת, ואנחנו מרגישים שזה לא מה שהבטיחו לנו?... פתרון חדש מבית 'בנין שלם' – המרכז הארצי ללימודי משפחה, מעלה את הקשיים על פני השטח ונותן כלים לשימור הזוגיות למשך שנים ארוכות

 

כל מי שהתחתן, יודע שלבחור אולם, שמלה, חליפה ותזמורת, זה החלק הקל יחסית, ואילו בשנה הראשונה לנישואין, לצד השמחה והאהבה, פוגשים מורכבויות אחרות. ישנם זוגות שמדווחים על דעיכה קלה של האופוריה, ומעבר לשגרה שבה לא פוגשים בכל יום את אותו 'היי' וריגוש של יום החתונה. למי שלא רגיל בזה, הדבר עלול לערער את שמחת הבחירה שהרגשנו כשעמדנו מתחת לחופה. איפה הרומנטיקה והאורות שרצינו לחוות בהקמת הבית? חשבנו שלהתחתן זה לחיות באהבה רצופה, בלי מתח ומריבות על כל שטות...

במכון 'בנין שלם', המרכז הארצי ללימודי משפחה, שחוגג בימים אלה עשרים שנה להקמתו, הבינו את המצוקה של הזוגות הצעירים כבר מזמן. העולם המודרני והתרבות כיום, מגדירים זוגיות טובה בצורה שלא מאפשרת לאנשים ללמוד זה את זה, להקשיב ולשתף בכנות, להבין ולהתקדם יחד. הסרטים שאנו רואים כיום, רק מרחיקים את הזוגות הצעירים מהעמל שצריך לעמול בשביל זוגיות טובה לאורך שנים, כדי לא להיכנס לצד הלא חיובי של הסטטיסטיקה.

"באגף הייעוץ של 'בנין שלם' אני פוגשת כמעט עשרים שנה זוגות עם בעיות שונות", מתארת אסתי ארנד, יועצת בבנין שלם. "גם זוגות שנשואים שבע-עשרה שנה, אפשר לגלות שהבעיות לא התחילו היום. תמיד אפשר לעזור ולשפר את הקשר, גם אחרי עשרות שנות נישואין, אך אנחנו הבנו שיפה שעה אחת קודם, ויש דרך לשדרג את הנישואין מלכתחילה. לכן יצאנו במיזם חדש שמלווה זוגות צעירים מראשית דרכם. רגע לפני שהתחושה הקסומה נעלמת ומתגלים הפערים, אנחנו מציעות הדרכה נקודתית של חמישה מפגשים, שמשדרגים את ההבנה, השמחה, ההקשבה, שמשפרים את כל ערוצי התקשורת בין בני הזוג".

אבל הזוג רק התחתן הרגע – כבר ללכת לייעוץ?...

"המשפט הראשון שאני שומעת מזוגות שמגיעים לייעוץ הוא: 'למה לא הגענו קודם?'. המיזם הוא לכתחילה, הוא לא ייעוץ נקודתי אלא סדרה שבה הזוג רוכש כלים – על מנת למנוע משברים עתידיים, או לפחות ללמוד כיצד לצאת מהם באופן בונה. ככל שההדרכה נעשית מוקדם יותר, כך היא טובה ומועילה יותר לזוג. הרי מי לא חולם שבביתו יהיו אהבה, הקשבה, שהוא יגיע או שהיא תגיע הביתה מהעבודה וישמחו לפתוח את הדלת ולראות את מי שממתין להם שם. אפשר להגשים את החלום הזה, אפשר להיטיב את ערוצי התקשורת, ולאתר את הנקודות שאנו רוצים לחזק בתוך ה'ביחד' שהולך ונבנה. מי שרוצה טוב בזוגיות – צריך להשקיע, כמו בכל תחום אחר".

המיזם פותח פתח לזוגות שלא מעוניינים ללכת לייעוץ כיוון שהוא מתייג אותם. בשיעור שיתקיים בכנס בנין שלם הקרוב, וידבר על נושאים נפוצים ונפיצים בשנות הנישואין הראשונות, תלמד אסתי את המשתתפות על הצורך בהדרכה, ועל כך שדברים לא קורים מעצמם. "אנחנו ניקח את התמונה המתוקה של רגע החתונה, ונלמד כיצד להנכיח אותה בחיים. החתונה היא לא שיא הזוגיות, היא רק השער, ואנחנו רוצים לפתוח את השער הזה כדי שהטוב ייכנס אל חיינו ויימשך לנצח, גם כשהמציאות אפורה ושגרתית, וגם כשעולים קשיים שונים".

יש פערים בין גברים לנשים, מבחינת הקשיים שעולים?

"הרבה פעמים נשים יוזמות את הפניה להגיע למיזם, כי יש להן יותר ציפיות בתוך הקשר, הן רוצות שהגבר יתן להן יותר, ושיעריך אותן. אבל תוך כדי השיחות והמפגשים, מתברר שלפעמים הקושי הוא דווקא של האיש, שמרגיש שלא מבינים אותו ולא מקשיבים לו, שהאישה מחליטה בשבילו".

ומה קורה בסוף המפגשים הללו?

"קודם כל, אפשר לראות על הפנים שלהם את תחושת ההקלה והתקווה, שאפשר להבין אותי בקשר. לפעמים זוגות מגיעים, לפני הסדנה, לתגלית של 'אנחנו בכלל לא מתאימים! איך בחרנו זה בזה?'. ועם המפגשים, הם מבינים שדווקא שם נמצאת העבודה הכי מתגמלת. זו תחושה הגיונית ונורמלית, והיא אופיינית לשנת הנישואין הראשונה, ועכשיו בואו נעשה איתה עבודה זוגית משותפת".

 

אחד מהערוצים הנוספים שמציעים בבנין שלם, מלבד המיזם לזוגות צעירים, הוא שבתות תוכן עם מרצים שונים בנושאי זוגיות ומשפחתיות. השבתות מהוות מעין נופש זוגי, יחד עם לימוד שמשדרג את הקשר הזוגי באופן עמוק. ניצן מנטל (26), נשואה ואימא לארבעה, השתתפה בשבת כזו שהתקיימה בחורף האחרון. "בבנין שלם למדנו בעצם שאפשר ללמוד זוגיות, וזה שינה את כל תפיסת החיים שלנו בבית", היא מתארת, "השיחות הזוגיות שלנו טובות יותר, אנחנו עושים שיחות אישיות באופן קבוע עם כל אחד מהילדים, וכל ההסתכלות שלנו על בניית הזוגיות השתנתה, אני לא יודעת איפה הזוגיות שלנו היתה היום, בלי התורה של בנין שלם".

"השבת של בנין שלם שבה השתתפנו, היתה אחת השבתות המיוחדות בחיינו. מאז שהתחתנו לא יצאנו לשבת לבד בלי הילדים, היינו רק שנינו, והתוכן המשמעותי תרם לנו רבות. בנין שלם נעשה חלק טבעי מהחיים שלנו, בזכות זה ששמענו את הדברים מהרגע שהתחתנו, ולא חיכינו למשברים שיבואו. עבורנו, הלימוד כיצד לנהוג בזוגיות בנה אותנו משלבי החיים הראשוניים. אנחנו מרגישים שיש לנו כיוון, יש לנו דרך סלולה ללכת לפיה. אנשים לא תמיד יודעים מה לעשות בכל עניין, בעיקר בזוגיות. ומה שמאפיין את בנין שלם הוא שההדרכות הן מעשיות ומותאמות לחיי היומיום, אני זוכרת שפעם אחת אפילו דיברנו איתנו על כך שהחדר שלנו צריך להיות מסודר ולא מחסן, כדי לתת מקום נכון יותר לזוגיות. אלה דברים שלא חושבים עליהם עד לפרטים, וזה מאוד מאפיין את בנין שלם לתת הדרכות ולא רק שיעורים באוויר".

"אני מרגישה שיש לנו כתובת לפנות אליה", מסכמת ניצן, "אנחנו יכולים להביא את כל השאלות שלנו, ותמיד יתנו לנו תשובה".

גם צביקה מור, מאמן מוכר בציבור הדתי, הגיע יחד עם אשתו לשבת של בנין שלם. "בעיניי, בנין שלם וכל לימודי המשפחה, זה הדבר הכי חשוב שצריך לעשות כיום במדינה", הוא אומר נחרצות. "הרגשנו שהתכנים שעלו בשבת, כל הלימוד על הזוגיות ועל חינוך הילדים, טוב לנו, מוסיף לנו, בונה אותנו כזוג. יש פתרונות אמיתיים למשברים בבית, ולומדים איך לחיות יחד מתוך תפיסות שמקדמות אותנו".

הן המיזם לזוגות צעירים והן השבתות מתנקזים גם יחד לכנס הקיץ הגדול ש'בנין שלם' מקיים כל שנה בבנייני האומה, והשנה כנס גדול במיוחד, בסימן חגיגות העשרים לכנס. מאות השיעורים, הסדנאות והמופעים ימתינו לאלפי הגברים והנשים שרוצים רק ללמוד כיצד לשפר את הזוגיות, את מערכות היחסים הקרובות, את הקשר עם הילדים, ולהעלות מדרגה את כל התקשורת והשיח בבית. הכנס הוא צעד ראשוני לכל מי שרוצה שיפור בחיי המשפחה שלו, ומוכן ללמוד, להפשיל שרוולים, להשקיע – ולראות תוצאות.

 

אז מה הולך להיות בכנס ה-20 של בנין שלם? לחצו כאן ותגלו