הכיני את עצמך לחופש

דנה תירוש

דף הבית >  כללי >  הכיני את עצמך לחופש

מחשבות של אם לקראת החופש הגדול

דנה תירוש, ראש מכון 'בנין שלם' ואמא לילדים שעומדים לצאת לחופש הגדול

 

הכנה: אימהות רבות חשות מאוימות מהחופש: מה אעשה עם הילדים במשך כל הזמן הזה? מאיפה יהיו לי רעיונות להעסיק אותם בכל רגע? האם תהיה לי סבלנות? לכן, לפני החופש, שבי עם עצמך על כוס קפה או גלידה, ארגני את מחשבותייך, ותאמרי לעצמך: אני אימא שלהם. קיבלתי אותם באופן מדויק מריבונו של עולם ואני טובה להם, אני מסוגלת להיות איתם במשך כמה ימים מבוקר עד ערב, ומה שאצליח לעשות איתם – זה טוב.

שהות יחד: החופש הגדול הוא לא מבחן למצוינות הורית, הוא שהייה משותפת של הורים עם ילדיהם, כל אחד עם יתרונותיו וחסרונותיו. תתפלאי, אבל אחד הדברים שהכי משמחים ילדים, בכל גיל, הוא להיות יחד עם הוריהם. נכון שלפעמים הם אומרים אחרת, אבל בתוך תוכם הם שמחים להיות עם ההורים, יש להם עם מי לפטפט, יש מי שמתייחס אליהם ומקבל אותם בחיבוק. לכן עלייך להכיר בערך שלך, ולדעת שלילדייך כיף איתך גם אם אינם מבטאים זאת במילים. הנוכחות שלך בונה, מעשירה ומעצבת את ילדייך. אפילו השעמום טוב יותר כשאימא נמצאת.

שעמום: אימהות רבות נלחצות מהמשפט: "אימא, משעמם לי!". אך עלינו לדעת שהשעמום הוא טבעי ונורמלי, ואפילו חיובי. ילד משועמם לומד להעריך את ימי בית הספר, הוא לומד להעסיק את עצמו, לבד או יחד עם אחים וחברים. הדבר המשמעותי שעלייך לשים לב אליו, הוא שילד לא פעם אומר שהוא מרגיש דבר מסוים, אך בתוכו הוא מתכוון לדבר אחר לגמרי. הוא יכול לומר שמשעמם לו, אך למעשה הוא רעב, עייף, מתגעגע לחברים מהכיתה, או שהוא פשוט קולט שהמילים "משעמם לי" מלחיצות את אימא וגורמות לה לתת לו יחס.... שאלי אותו למה בדיוק הוא מתכוון, והחזירי אליו את הכדור.

אפשר לשאול: מה הכי מעניין אותך לעשות בשעמום הזה? או עם קצת הומור: אז מה אתה אומר, איפה אתה מעדיף להמשיך ולהשתעמם: בגינה, בקריאה בחדר, עם חבר, או אולי להשתעמם עם איזה משחק קופסא שכבר לא שיחקת הרבה זמן....?

אל תילחצי ואל תרגישי שהשעמום שלו הוא כישלון שלך. את לא יכולה למלא עבורו כל דקה מימי החופש, היי בטוחה שהוא יידע ליצור לעצמו פעילויות באופן עצמאי ויצירתי.

אטרקציות: אושרם של ילדייך אינו נעוץ במספר האטרקציות שתספקי להם, ואת אינך מפיקת האירועים שלהם. ילד מרגיש מאושר ונינוח כשהוא מקבל יחס נעים, כשסומכים עליו ומאמינים בכוחותיו, כשדברים מאתגרים אותו. את הדברים הללו קל יותר לייצר בבית, בשגרה פשוטה וברוכה שממנה הילדים מתמלאים בקלות. אם נעמיק בדבר, נבין שהורים שמוציאים את ילדיהם כל הזמן למקומות בילוי – למעשה משדרים מסר סמוי שהחיים לא מספיק טובים כמו שהם, שהם משעממים ואפרוריים, וצריך כל הזמן לצאת מהם.

לנו, האימהות, טוב לצאת להתאוורר מדי פעם, כיוון שהחיים שלנו אינטנסיביים ומלאי אחריות, והיציאה החוצה מחדשת את כוחותינו. אולם מבנה הנפש של ילדינו שונה לגמרי. הם אינם זקוקים ל"אקסטזה" שביציאה החוצה, להפך: מרוב אטרקציות הילדים הופכים לא רגועים, הם נכנסים לתפקיד שגדול עליהם – להגיד לאבא ואימא "תודה, היה לי כיף", כשבתוכם הם אינם חשים שובע ואושר אלא בדרך כלל בוכים על מה שלא קנו להם. אם את רוצה ליצור מציאות נעימה ונינוחה בבית, הפחיתי את היציאות עם ה"אטרקציות" או לחילופין תכנני אותן מראש באופן מחושב.

תכנון: אז שבי לפני החופש ותכנני אותו, קודם כל לבד, עם בעלך, ואחר כך עם הילדים. החליטו על סדר יום קבוע והגיוני לכל יום בחופש, כשבכל יום הדברים חוזרים על עצמם ויש זמן מוגדר של פעילות משתנה מיום ליום. אל תדאגי, אין מפקחים של משרד החינוך שעוקבים אחרייך אם את לא מצליחה. הכול בנחת. טבעי שיהיו ימים מוצלחים יותר ומוצלחים פחות. עשי לעצמך ולילדים סדר לקראת מה אתם הולכים, על מנת שתתפקדו בתוך מרחב צפוי והציפיות שלכם תהיינה ברורות. הכניסו למסגרת היומית גם שיחה אישית פעם בשבוע עם כל ילד. צרו לכם את השגרה הברוכה והממלאת, ומידי פעם ערכי עם עצמך הפקת לקחים והתארגנות לקראת ההמשך.

והכי חשוב, העניקי לעצמך מידי כמה ימים צל"ש מיוחד על עמידתך בניסיון.  

חופש נעים ומוצלח.