מי מאיתנו לא מתוסכל מהמריבות, רוצה להפסיק אותן, ומחפש את פתרון הפלא?

יש סיבות רבות יש למריבות בין ילדים: "הוא לקח לי", "היא הרביצה לי" ועוד ועוד, נדמה שאפשר לריב על כל דבר בכל שעה משעות היום.
לכל מריבה יש "סיבה מקומית" - השגת כדור המשחק, הרחקת האח מהמשחק ועוד, אבל הסיבה האמיתית שמניעה את כל אותן מריבות היא ניסיון לערב את ההורים. הילד רב עם אחותו אך למעשה הוא מנסה לתקשר באמצעות הריב עם הוריו.

הפתרון היסודי למריבות בין ילדים הוא חוסר מעורבות של ההורה. ההורה לא צריך להתערב, לא לשפוט בין הילדים, לא לנסות לפשר ולגשר ביניהם. ובנוסף לחוסר ההתערבות,  ההורה לא צריך להיות מעורב רגשית ושכלית במתרחש. גם אם מבחינה פיזית אנחנו, ההורים נמצאים, מבחינה נפשית - אנחנו לא שם. אפשר לראות את המריבה - ולא להיות מעורב בה.

האמינו בילדים!

לילדים יש את היכולות לפתור בינם לבין עצמם מריבות, גם כאשר הילדים קטנים וגם אם מדובר על שני ילדים שרבים כאשר האחד גדול בכמה שנים מהאחר. כאשר ההורים אינם מתערבים ואינם מעורבים נפשית, הילדים מגלים יכולות נפלאות לפתרון בעיותיהם בכוחות עצמם. רק אם לא נתערב וניתן לכוחות של הילדים לפעול, נוכל להיווכח ביכולתם לריב כהוגן ולהשלים. בדרך כלל הילדים יסתדרו באופן יצירתי, ויפתרו את הבעיות טוב יותר מכל פתרון שאנחנו היינו יכולים להעלות בדעתנו.

כשהורים מתערבים, הם למעשה משדרים לילד: אתה לא צריך להפעיל את שכלך ולא את מצפונך - אני אסדר לך את העניינים. המסר של ההורים צריך להיות "אנחנו מאמינים שאתם יכולים להסתדר בכוחות עצמכם". חזרו ושננו לילדים כי אתם מאמינים בהם שביכולתם לפתור את בעיותיהם בכוחות עצמם. כאשר ילדה קטנה מגיעה בוכה שאחותה פגעה בה, האימא צריכה להפגין אמפתיה: "אני מאוד מבינה שכואב לך, זה לא נעים כשמושכים בשער..." אבל אין להתייחס למריבה עצמה, אין להצדיק ואין לשפוט אף אחד מהמעורבים.


לאנשים בוגרים כמעט ואין משקעים שליליים כתוצאה ממריבות בין אחים. לעומת זאת, השכם והערב אפשר לשמוע אנשים מבוגרים שיאמרו: "תמיד ההורים היו לטובתו"; "אמא אהבה יותר את אחותי" ועוד ועוד. אין ספור משקעים שליליים שנוצרו בעקבות התערבות של הורים.

יחסי אחים הם הזדמנות ללמוד ולהתאמן בוויתור, התחשבות, שיתוף והקשבה. ילד שגדל לבד, בחדר נפרד עם מחשב וקו טלפון פרטיים - אינו זוכה להתמודדות המפרה הגלומה בריב עם אחים. היכולת של הילד לצמוח לאדם שחי חיי נישואין טובים, מצליח בשירות הצבאי ובעבודה - מתפתחת מההתמודדות עם אחיו ואחיותיו.

אז אפשרו לילדים לדון להתווכח ואפילו לריב בניהם, מתוך המשברים הללו יבנו קשרים טובים ואוהבים בין האחים.