כיצד לתמוך בבעלי?

גילה ששר

דף הבית  >  שאלות ותשובות  >  כיצד לתמוך בבעלי?

בעלי למד עד השנה בישיבה, והחליט שבעזרת ה' בשנה הבאה הוא יתחיל לעבוד במקצוע שהוא למד בעבר. למרות ההחלטה, הוא מלא בחששות וקצת מתעכב בצעדים מעשיים לחיפוש עבודה. איך אני יכולה לעזור לו ולעודד אותו ובעיקר לשדר לו אמון?

תודה רבה

תשובה:

לשואלת היקרה,

לקראת מעבר משמעותי בחיים, האדם חווה בתוכו כמה קולות ביחס לעתיד: קול אחד של ספקות וחששות, לצד קול שני של תקווה וסיכוי. יש שעות שקול אחד מתחזק ותופס, ויש שעות שהקול האחר מתחזק ונראה מנצח, וחוזר חלילה...
 
יתכן שהמעבר נעשה מבחירה, ואף ניתן לראות בו התקדמות (כלכלית, משפחתית, פיזית, רוחנית וכו'..), וגם אז הוא ילווה בשני הקולות הנ"ל ובעוד קולות. אם המעבר הוא תוצאה של אילוץ ואולי אף כפייה, במקרה כזה הקולות המביעים ספקות וחששות עלולים להישמע בעוצמה רבה ביותר.
 
מה אומר הקול החושש:
 
אולי אני אכשל?
מי אמר שאוכל להצליח במשימה?
אולי אני מחמיץ הזדמנויות אחרות ועדיף שאמשיך בינתיים כך? (כיוון קשה לעשות שינוי - אצמד למוכּר).
איך אוכל להיות בטוח שאצליח? (חוסר שליטה במצב)
אולי אני לא מתאים להיות... (אני לא כזה מוכשר, חוסר אמון בעצמי),
ועוד שאלות נוספות.
 
המשותף לחששות אלו הם שתי סוגיות חשובות:
 
1. מוכנות האדם לשינויים - תוך יכולת להתגמש, לעומת צורך פנימי ביציבות ובקביעות.
2. ההערכה העצמית נמוכה.
 
לשני גורמים אלו יש השפעה גדולה על יכולת האדם להחליט על שינויים ולעמוד בהם. ממילא, ככל שנתכונן ונהיה מודעים לחשיבותם של שני הגורמים הללו - כך נוכל להגביל את יכולתנו להתמודד עם מעבר.
ניתן כיוון להעצמת כל אחד מהגורמים הללו (וניתן כמובן להרחיב לעוד בשיחה אישית).
 
1. יציבות לעומת שינוי
 
כאשר ישנו ערפול והעדר של מידע סביב העתיד - ההרגשה היא של בלבול וחלישות, הרגשה שמשפיעה על חוסר רצון להיכנס לתחום החדש. לעומת זאת, בהירות מידע תספק לנו הגדרות ברורות של האפשרויות, תיצור לנו אחיזה ותעורר בנו רצון וכוחות. פריסת הנתונים לפניכם, עיסוק בהם ועיבודם - יתנו לכם בהירות ומידע. שבו וחשבו, את ובעלך – מה זה אומר "למצוא עבודה"? מה בעלך אמור לעשות לשם כך? למי כדאי לפנות? במה יש להצטייד (תיק עבודות, המלצות, אישור לימודים וכדומה). מהו הזמן המתאים ביותר לחיפוש עבודה? מהם הערכים החשובים לכם שעליהם תעמדו, ומה המחיר שאתם מוכנים לשלם עבורם?
כשתבררו את עמדתכם, תוכלו להחליט מי עושה מה ומתי, ותתקדמו בקלות לקראת היעד שהצבתם.

2. ההערכה עצמית
 
עידוד מהסביבה הקרובה מספק "דלק" המזין ומחזק את ההערכה העצמית של האדם. ולכן, כל תוספת הערכה שתרעיפי על אישך, תוך אזכור יתרונותיו ויכולותיו שאת ובני הבית כבר מכירים אצלו - תגדיל את אמונו בעצמו ותסייע לו להיות בטוח ביכולותיו ובהתאמתו לכל תפקיד פוטנציאלי, שהרי האישה הראשונה - כלומר אשתו - מאשרת כמה הוא טוב, מוכשר, מתאים ומסוגל.
 
שיהיה בהצלחה רבה!
 
גילה ששר, יועצת מכון בנין שלם