איך מדברים בבית שלנו?

אסתי ארנד

דף הבית  >  שאלות ותשובות  >  איך מדברים בבית שלנו?

בני בן ה-9 לומד בתלמוד תורה וחוזר הביתה לצערי עם מילים ממש לא ראויות. ניסינו כל מיני דרכים, והתייעצנו גם עם הרב שלו ועם יועצת בית הספר, וזה עדיין לא עוזר במיוחד. כשהוא כועס או כשמשהו לא מתאים לו – הוא מדבר לא יפה. זה מפריע לי מאוד. אני מנסה לשבת איתו כשהוא רגוע ולדבר איתו, אבל בתוך תוכי אני מרגישה כבר מיואשת, והכי מפחיד אותי שאני מרגישה שקשה לי איתו. מה אפשר לעשות? אני מחכה לתשובה שתוכל להאיר לי את המצב.
תשובה:

שלום לך.

נשמע שהתעייפת מהתנהגותו המרגיזה והמתמשכת של בנך. הייתי מציעה לך לחשב מסלול מחדש, ולפעול בשני כיוונים:
1. הצבת גבולות ברורים.
2. יצירת קשר בריא.

כשהילד שלך משמיע מילים ועושה תנועות לא מתאימות, עצרי אותו בצורה עניינית ואמרי לו בנחישות ובאופן חד-משמעי: "ככה לא מדברים בבית שלנו!", "כך לא מתנהגים אצלנו". הבן שלך זקוק למסר ברור המסמן את הגבול של מה מותר ומה אסור לעשות בבית.

אך אין די בכך. אני מבינה שהקשר ביניכם טעון כבר זמן רב ואת מרגישה כעס וייאוש, אך עלינו כהורים לקחת אחריות על החלק שלנו, ולבנות עם הילד קשר של הבנה וקרבה דרך חוויות נעימות, וליצור אצלנו תחושת שייכות למשפחה בדרך חיובית.

שעת איכות: הציעי לו פעילות משותפת קצרה של שניכם, משחק או טיול קצר, בו תוכלו ליהנות מהביחד שלכם. הציעי לו ממתק שהוא אוהב. במשך הזמן תוכלי גם לשוחח איתו על דברים נעימים שקורים לו, ולשתף אותו במה שקורה לך. אך אל תהפכי שעת איכות לשעת מוסר.

החוזקות שלו: סיפרת על הקושי עם בנך, אך אני בטוחה שיש בו גם חלקים חזקים. הוא נשמע עקבי ונחוש, שחוזר על אותה התנהגות בהתמדה ימים רבים. חפשי תכונות טובות נוספות, ומקדי את מבטך עליהן.

התפקיד שלו בבית: כרגע נשמע שה"תפקיד" שלו הוא לעצבן ולהרגיז את הסביבה. נסו לחשוב על תפקיד מתאים בשבילו, אותו הוא יוכל לבצע לטובת כולם, כדי שהוא יוכל להיות חלק מהמשפחה גם דרך העשייה שלו.

כוחו של אמון: הנפש הפנימית שלו טהורה ויקרה. האמיני שהוא יכול לבחור באילו משפטים להשתמש ובאיזו התנהגות לנהוג. הוא יכול לבחור באור. דמייני אותו כשהוא במיטבו, מדבר בנימוס ומתנהג ברוגע. למחשבות ולדמיונות שלנו יש כוח עצום.

כשהוא ירגיש שיש לו קשר טוב איתך דרך ערוצים של עשייה מבורכת וגבולות ברורים, הוא יוכל לוותר על הקשר המרגיז, ימצא את מקומו במשפחה כילד שיש לו דרך ברורה לבטא את עצמו – לטובת כולכם.

בהצלחה רבה!

אסתי ארנד, יועצת מכון בנין שלם