אלוקים נמצא בפרטים הקטנים - עלון פרשת משפטים

דף הבית >  אלוקים נמצא בפרטים הקטנים - עלון פרשת משפטים

h

בשבת שעברה קיבלנו את התורה במעמד הר סיני,

קולות, ברקים, אירוע שבו כל נשמה ונשמה מעם ישראל

לקחה חלק.

והשבת – יורדים אל הפרטים הקטנים.

אלה המשפטים,

אלה המצוות היומיומיות שאנחנו עסוקים בהן.

וכך גם בבית,

זה המבט ההורי הטוב בילד שהביא הביתה תעודה,

זאת השיחה האישית השקטה עם המתבגרת,

זאת המחשבה שמאחורי סידור הכלים על השולחן,

זה זר הפרחים שנקנה ביום שישי ומביע אהבה,

זה לדאוג לכל הצרכים הכי שוליים בשביל שיהיה לנו טוב בבית.

אנחנו עוסקים בדברים גדולים, ושואפים אל אידיאלים נשגבים,

אבל בואו לא נשכח את הפרטים הקטנים,

כי כל תמונה גדולה, וכל בית שלם ושמח

מורכב מהם.


 

בשבוע הקרוב מצטרף אל המכון יועץ חדש – מרדכי שדה.

ערכנו איתו ראיון היכרות, וקיבלנו גם תרגיל זוגי מעניין.

קריאה מהנה!

שבת שלום ומבורך,

מכון בנין שלם

 

מהנעשה במכון – ראיון אישי

יועץ חדש במכון

אנו מקדמים בברכה את היועץ מרדכי שדה שמצטרף אל צוות יועצי המכון. בראיון אישי במיוחד לעלון הוא מספר על דרכו המקצועית כמאמן רגשי וכמפתח עולם רוחני אצל מטופליו, ונותן גם תרגיל קטן לזוגות.

"אני מגיע מבית לא דתי, אך אחרי התיכון התגלגלתי ללמוד בישיבת מרכז הרב", מספר מרדכי. "למדתי עשר שנים בישיבה, עד שהרב צבי יהודה זצ"ל נפטר. זכיתי לשמש אותו לפגוש אותו כל יום במשך השנים הללו. ויחד עם זאת, מאז ומעולם, מה שעניין אותי זה בני אדם". כבר בתקופת הלימודים בישיבה החל מרדכי ללמוד הנחיית הורים בגישת שפר וגישות נוספות. לאחר פטירת הרב צבי יהודה זצ"ל עברה המשפחה להתגורר באלון מורה, כשמרדכי כבר עוסק בתחום ומעביר קבוצות הנחיית הורים ביישובי השומרון, ובד בבד עוסק בהוראה בישיבות ומכללות. "באחת ההשתלמויות למורים, אשתי מצאה את שיטת הגשטלט, שהיא גישה טיפולית חווייתית", הוא מתאר. מרדכי מסביר שישנן שלוש אסכולות בסיסיות בפסיכולוגיה, הראשונה היא קוגניטיבית (כגון אימון אישי), השנייה היא התנהגותית (בה מגיעים אל הפעולות המעשיות) והשלישית היא החווייתית, הנובעת מעולם הרגש. "בשפה של היום קוראים לזה בניית אינטליגנציה רגשית, ואני נמשכתי לטפל בדרך הזו. זוהי למעשה בנייה של כישורים בין-אישיים והקניית המיומנויות הבסיסיות של הקשבה, התעניינות ושיתוף".

לפני 25 שנה עברה המשפחה לבית אל, מרדכי שימש כר"מ בישיבת מקור חיים במשך עשר שנים ובד בבד כיועץ בישיבת בני צבי. במשך הזמן הזה הדריך צוותי מורים בכל הארץ ביצירת יחסים טובים עם התלמידים ועבודת צוות. "למדתי גם אימגו, שזו גישה של עבודה בין-אישית שיש בה כמה כלים בסיסיים להעמקת קשר בצורה מודעת, למדתי גם אימון ואני מלמד היום ב'כוונה', בית ספר לאימון שבו אנו מנסים לכוון את האדם".

מה זה אומר "לכוון את האדם"?

"הנחת היסוד היא לא שיש לאדם בעיה, אלא שהאדם לא מכוון אל עצמו. לכן באימון אנו עוזרים לו לראות מי הוא, מה הרצונות שלו, מהם הפערים בין הרצון לבין המקום בו הוא נמצא כעת ואיך בונים את הדרך למטרה. זוהי בעיקר התבוננות של האדם על עצמו".

כיום מרדכי עובד כיועץ ומגיעים אליו הרבה מאוד פנויים ופנויות שרוצים להתחתן, וכן זוגות נשואים שרוצים לצלוח משברים או להעשיר את הזוגיות. "אנשים בדרך כלל לא מגיעים בלי משבר", הוא אומר, "ודרך המשבר אני מכוון אותם להעשרת ופיתוח הזוגיות". אל מרדכי מגיעים אנשים עם בעיות זהות, וגם אנשים שנמצאים בחיפוש רוחני. "את כל התורה שלמדתי אני משלב עם הטיפול", מתאר מרדכי. הוא מתחבר אל כתבי הרב גינזבורג וחב"ד, וכן אל תורות ברסלב, המדברות בפשטות כיצד להגיע לשמחה. "יש גם תורות מהרב קוק, שהוא פחות מדריך אלא נותן יותר את התפיסה הרוחנית שממנה אפשר להוציא הדרכות".

כלומר, בטיפול עובדים ממש עם מקורות תורניים?

"לא, אנחנו לא עובדים עם דף מקורות", הוא צוחק, "אבל אם אנחנו עובדים למשל על להיות נוכח כאן ועכשיו, אני מביא סעיף מ'מוסר אביך' שמדבר על 'בכל דרכיך דעהו', כשהרב מסביר שם שהמשמעות היא בתוך כל הדרכים, בכל מקום בו אנו נמצאים. זה הרעיון, ועכשיו בטיפול נראה כיצד מגשימים אותו, איך המטופל לומד לחיות במלאות בתוך מה שקורה לו כרגע. אני משתמש בכל כלי הטיפול שרכשתי לאורך השנים, כשיש מקבילות לכך ברב קוק, בברסלב, בחב"ד וגם באגדות חז"ל. דרך הלימוד אנו מגיעים למודעות של מה שעובר על המטופל כרגע".

ספר לנו קצת מהנעשה בקליניקה.

"הייתה לי קבוצת גשטלט שהשתתפה בה רווקה בת מעל שלושים. כשראיתי אותה חשבתי מיד על שידוך בשבילה. היא הסכימה, אך הבחור, גרוש עם ילדים, לא הסכים. עבדתי איתו כמה חודשים וחיברתי אותו למציאות שלו, דיברנו על מה כדאי לוותר ועל מה לא כדאי לוותר, כיוון שהוא הגיע בגישה בררנית מאוד. נתתי לו לעשות תרגילים שונים בגשטלט, כמו למשל תרגיל הכיסא הריק: מושיבים חלקים פנימיים שלך או דמויות אחרות בכיסא ומנהלים איתם שיחה. בסופו של דבר, בתוך כמה חודשים הוא הסכים והם התחתנו ואף נולדו להם ילדים משותפים. כיוון שאני גם שדכן, אני לא רק חושב איך לעזור לאדם אלא מנסה לתת לו גם אופציות מעשיות". מרדכי מלווה זוגות עד החופה וגם במהלך השנה הראשונה לנישואין. עיקר הליווי, לדבריו, הוא להעמיד את בני הזוג מול המתרחש בצורה בהירה, ולעזור להם להבהיר לעצמם מה האופציות האפשריות לפעולה, במקום לחיות בעולם של דמיונות.

תרגיל זוגי:

זהו תרגיל שמרדכי מעביר בסדנאות, והוא יעיל מאוד לדבריו.

שבו אחד מול השני.

בשלב הראשון, במשך דקה אחד מבני הזוג אומר לשני את כל מה שהוא מעריך בו. כשנגמרת הדקה, בן הזוג צריך לשקף את מה שנאמר: אני שומע/ת שאתה מעריך בי את... ולאחר מכן מתחלפים.

בשלב השני, במשך דקה אחד מבני הזוג אומר לשני: מה שמוצא חן בעיניי אצלך הוא... ולאחר דקה בן הזוג משקף את מה שנאמר. לאחר מכן מתחלפים.

בשלב השלישי, במשך דקה אחד מבני הזוג אומר לשני: מה שאני אוהב/ת בך הוא.. ולאחר דקה בן הזוג משקף: את/ה אוהב/ת אצלי את... לאחר מכן מתחלפים.

בשלב הרביעי, במשך דקה אחד מבני הזוג אומר לשני: מה שגורם לי להתפעל ממך הוא... ולאחר דקה בן הזוג משקף: אני שומע/ת שאת/ה מתפעל/ת ממני ב... לאחר מכן מתחלפים.

בשלב החמישי, במשך דקה בני הזוג מביטים אחד לשני בעיניים במבט של ילד שבו הפעם הראשונה שבה הוא רואה את הפנים וכמו שואל בהתפעלות: וואו, מי זה, מי זאת?

לסיום, במשך חמש או שש פעמים לומר לבן/בת הזוג: אין כמוך. ובכל פעם חזק יותר ומחובר יותר.

(למי שהתרגיל עמוס לו, ניתן להסתפק בשלבים הראשון והשני בלבד)

בהצלחה!

 

לקביעת תור באגף הייעוץ: 02-6271525

 

 



מתכון השבוע

בורקיטס חציל

המרכיבים:

לבצק:

1 ק"ג קמח

2 כוסות שמן

כוס מים

1/2 כפית מלח

למלית:

5 חצילים קלויים על האש

1/3 כוס שמן

קופסת גבינה בולגרית (לפורר את הגבינה)

אופן ההכנה:

יוצקים לקערה את השמן והמים ומוסיפים בהדרגה את הקמח עד לקבלת בצק רך ונוח לעבודה. לשים אותו ומניחים בצד. מרוקנים את החצילים הקלויים, וקוצצים את התוכן. מוסיפים שמן ואת הגבינה הבולגרית ומערבבים.

יוצרים מהבצק כ-50 כדורים, משטחים לעיגול ומרדדים מעט כל אחד מהעיגולים. מניחים במרכז העיגול כף מהמלית וסוגרים בצורת חצי עיגול. צובטים עד שני הקצוות לסגירה מלאה. אופים בחום של 220 מעלות למשך 25 דקות.

בתאבון!