'בבהילו יצאו אבותינו ממצרים' - עלון פרשת מצורע

דף הבית >  'בבהילו יצאו אבותינו ממצרים' - עלון פרשת מצורע



'בבהילו יצאו אבותינו ממצרים'.

כך נפתח ליל הסדר בחלק מעדות ישראל.

בבהילו.

יצאו אבותינו ממצרים.

בבהילו – בבהילות. בלשון התורה: בחיפזון.

לא בהלה ופחד. לא היסטריה. בהילות שהיא חיפזון.

'ואכלתם אותו [את קורבן הפסח] בחיפזון, פסח הוא ל – ד' '.

 

החיפזון מסמן את שינוי סדרי בראשית. טבע, אדם וחברה מתהפכים בחיפזון האלוקי בצאת ישראל ממצרים.

והוא מסמן גם משהו באדם.

'וככה תאכלו אותו, מתניכם חגורים, נעליכם ברגליכם ומקלכם בידכם, ואכלתם אותו בחיפזון, פסח הוא ל – ד' '.

כי יציאת מצרים, כל יציאה, כמעט כל שינוי – מצריך חיפזון.

החיפזון אינו מהירות גופנית ותנועות תזזיתיות. הוא עמדה נפשית הקוראת את השינוי ונענית לו. 

הוא תנועה נפשית.

זינוק אל המים, תנועה נפשית אל השינוי המתבקש.

כי יש אין ספור עיכובים, כבלים, שעבודים, מחסומים, הסברים, קשיים, מניעות, תירוצים ופיתויים

מדוע לא לשנות ולהשתנות. מדוע לא לצאת מן המצרים.

ונדרשת קפיצה אמיצה,

זינוק נחשוני, נפשי ותודעתי, ואחריו מתינות ותהליך והדרגה.

לצאת.

 ואולי יסודו של החיפזון הזה, הזינוק, אינו מתחיל במצרים.

הרחק בזמן ובמקום באור כשדים, אצל אברהם אבינו, השומע את קריאת 'לך לך' בחלל העולם, ונענה.

איש יחיד שומע קריאה לעולם מאמין יותר ומוסרי יותר, וחוצה את הנהר 'אל הארץ אשר אראך', אל ארץ לא נודעת.

זה 'אברהם העברי' – שכל העולם מעבר אחד והוא מהעבר האחר.

ואנחנו בניו.

לצאת מאור כשדים, לצאת ממצרים, לצאת לדרך חדשה –

צריך קפיצה. ואולי נצליח.

(הרב אוהד תירוש)

שבת שלום ומבורך,

מכון בנין שלם

*

שימו לב!

מבצע הקופונים שלנו בעיצומו, נותרו מספר קופונים

במחיר הכי זול לכנס הקיץ!

לפרטים ורכישה – לחצו כאן

ובנוסף לכנס, תכנית הקיץ שלנו כוללת:

קורס מודעות של אהובה צוקרמן,

קורס חדש לגמרי של הרב אוהד תירוש בפתח תקווה,

שבת מיוחדת בחיספין עם הרב שמואל והרבנית טובה אליהו, ד"ר מיכאל אבולעפיה,

הרב אוהד ודנה תירוש והמוזיקאי ומנחה הקבוצות זיו יחזקאלי,

וקורסים של דנה תירוש ואסתי ארנד בשיתוף עם המכללה בירושלים, שממשיכים אחרי פסח

וניתן עדיין להצטרף אליהם.

כל הטוב הזה מחכה לכם,

הישארו מעודכנים!






ארגון המטבח לפסח

ברגע שמכשירים את המטבח, מרגישים שלגמרי הגענו לפסח!

יעל זלץ, יועצת לארגון הבית ומעבירה סדנאות בתחום

הבית נקי, המטבח מוכשר, הכלים נוצצים כי הם די חדשים – גם אלו שהשתמשנו בהם לפני עשר שנים, השתמשו בהם בסך הכול עשרה שבועות… הכול מבריק, חדש ובוהק, ואת המלכה בבית שלך.

נו, איך מתחילים? מקלפים תפוחי אדמה. תמיד כאן זה מתחיל, עובר לאידוי בצל ואז ממשיך לכל הכיוונים.

השתמשי בקולפן מעולה, שנעים להחזיק, בעל צבע בולט מעל קליפות תפוחי האדמה, שחותך רק שכבה דקה של קליפה ושהזווית של הסכין בו אינה מסכנת את הידיים שלך. בקולפן כזה גם ילדה בת שמונה תוכל להשתמש ולקלף עבורך תפוחי אדמה. בבקשה, קחי בחשבון  שילדים שעוזרים בשמחה ובכיף מאבדים סבלנות די מהר ולכן הגדירי מראש – "קלפי במשך עשר דקות", למשל, וכשהן עוברות תני לילדה נשיקה וחיבוק ושלחי אותה למשחקים. היא תחזור לעזור עוד רגע, ובחיוך.

ביום רגיל את מקלפת, מן הסתם, כשהמשטח שלך הוא השיש. בפסח השיש מצופה והנוזלים מטפטפים. לשם שינוי, קלפי במשטח העבודה של שולחן המטבח. בגלל שהשולחן נמוך יותר, אולי תתחילי לעבוד בישיבה ולא בעמידה – וגם זו לטובה.

ביום רגיל, יש לך סכינים קהים מרב שימוש. בפסח הסכינים חדים מיוחד ולכן ארגני מראש ערכת עזרה ראשונה במטבח – טישו ופלסטרים.

בערב שבת ובערב חג את מבשלת צי'ק צ'ק כמעט בעל פה. בערב פסח כל משימה גוזלת זמן כפול או יותר: הסירים במקומות אחרים, הצלחות שונות, קרש החיתוך חדש – כל תנועה מחושבת, כל פעולה מצריכה תהליך תכנון וקבלת החלטות, כל החלטה דורשת חיפוש כלים או אביזרים או מכשירים. זה לא בגלל שאינך מאורגנת, זה בגלל השינוי. זו הזדמנות טובה לראות כמה טובה השגרה וכמה היא מקצרת לנו תהליכים, ואיך "טייס אוטומטי" חוסך אנרגיה. כרגע – תכנני את הזמן במציאותיות.

קניית כלים למטבח פסח: עכשיו אנחנו לאחר מעשה, בערב פסח, אבל אם אתם בונים על שנה הבאה – נסו לרכוש את הכלים במשך השנה ולא את הכול ביומיים של ערב פסח. 

כלי הפסח שלי הם הכלים שבהם השתמשו סבא וסבתא שלי. כשהם הפסיקו לערוך פסח בבית, אני רציתי להתחיל. זה היה לפני 15 שנים בדיוק, וסבא וסבתא הציעו לי את כל הציוד מא' עד ת'. לכן הסירים שלי מעולים – סבתא לימדה אותם לבשל מצוין, אוכל הונגרי מתובל ומושקע, והם יודעים לבד. כמו כן, קיבלתי כל מיני פריטים שאין להשיג כיום, כמו רשת מיוחדת למעוך עליה תפוחי אדמה מבושלים לפירה גס. כמובן שאינני משתמשת במקצף הידני שסבתא הכינה בעזרתו עוגות גבוהות מדהימות ובסיר הפלא של אותן עוגות (יש לנו תנור לפסח, כמובן), והוספתי גם קוצץ ירקות חשמלי מתוצרת רוסית, שקיבלתי לחתונה. הקוצץ הזה חשמלי, אמנם, אבל צריך לדעת איך להחזיק את החלקים ביד כדי שהוא יעבוד, ולמשך שבוע, במשך 15 שנים – הוא עובד לא רע. אני לא מתלוננת.

המלצות: 

§         אם יש לכם מגבלה כספית, אל תהססו לקנות כלים זולים, אחרי הכול מדובר בשבוע בלבד.

§         אפשר להגעיל סירי נירוסטה של חמץ. 

§         אפשר להשתמש בסירים חד פעמיים – לא יקר בכלל וטוב בעיקר למרקים ולחימום חוזר של תבשילים עתירי נוזלים. 

§         אם יש לכם מגבלות אחסון, חישבו ברצינות על הגעלת סירים מהחמץ, על שימוש בכלי הגשה חד פעמיים – שלא תתקעו עם מלאי כלים שאין לכם איפה לשים למשך כל השנה. 

§         לא תוכלו לוותר על קערות וקופסאות בגלל שהם מחפים על כך שאין לכם מספיק סירים: את מבשלת, מעבירה לקופסה, שמה במקרר ומבשלת שוב באותו סיר. בימי החמץ הרגילים יש לך מן הסתם ארבעה סירים בינוניים ועוד ארבעה גדולים שאת מבשלת בכולם במקביל. 

בלתי צפויים [בלת"מים]:

המונח הזה משתמש ב"לשון נקייה" כי הנושא הוא הדברים,  ולא אנחנו.  הם, הדברים, הם אלה שהיו "לא בסדר" ולא היו "צפויים". הם לא אפשרו שייראו אותם מרחוק, הם היו נסתרים, הם היו בלתי צפויים.

במציאות, נכון יותר לומר "אני לא צפיתי את הדברים" או "אני לא תכננתי את זה" במקום להשתמש במונח המכובס "בלת"ם", ולהבין שהדברים אינם מגיעים משום מקום ושציפיות מתואמות יכולות להכין אותך לדברים שיקרו ממילא:

§         הילדים יחזרו משריפת חמץ ויהיו רעבים.

§         כל בוקר הם יהיו רעבים.

§         כל יום, בצהרים, גם אם אכלו ארוחת בוקר בשעה אחת עשרה, הם יהיו רעבים.

§         אורחים שמגיעים עלולים להישאר יותר זמן ממה שהם אמרו. באותה מידה הם עלולים גם להגיע מאוחר יותר מהשעה שצוינה.

§         באביב הקצר של ישראל, גם אם ביום היה חם מאוד, בערב עשוי להיות ממש קר. במיוחד בהרים.

§         יש ילדים ובני נוער שאוהבים מאוד להיות מעורבים בכל ההחלטות שקשורות לנסיעות, הזמנת אורחים, ביקורים, והחלטות הרות גורל כמו מה נלבש.

זה היה מדגם. מה הדברים הבלתי צפויים שקורים אצלכם וניתן לצפותם מראש – ולתאם ציפיות?

עוד כמה טיפים קצרים:

אל תקני כמויות גדולות מדי של ירקות בערב החג, שלא ירקיבו.

תבשלי ותקפיאי בערב החג מנות עיקריות לסוף החג – כשכבר תתעייפי מלעמוד על הרגליים ולבשל.

אל תוותרי על ירקות חיים בפסח – טוב לעיכול ולמשקל.

אל תטרחי לבשל הרבה לליל הסדר, אין זמן לאכול ואין מצב – אחרי כל ה"כזית" של המצות.

תתקשקשי עם כמה מנות אחרונות ומטעמים לפסח כי יש הרגשה כל הזמן שאין מה לאכול – אז שיהיו נשנושים.

מעת לעת יוצאים ספרי בישול חדשים וצבעוניים לפסח, אבל אני משתמשת בספר הישן-נושן של "אש התורה" שנותן את כל מה שצריך כדי להתחיל פסח מהבסיס. ממליצה!

לאתר של יעל זלץ ולקריאת מאמרים נוספים – לחצו כאן

http://yaelzals.co.il


 

מתכון לפסח

לחמניות מקמח מצה

רכיבים:

2 כוסות מים

3/4 כוס שמן

חצי כפית מלח

2 כוסות קמח מצה

3 ביצים

אופן ההכנה:

מרתיחים בסיר את המים עם השמן והמלח. כשהם רותחים מוסיפים את קמח המצה. מערבבים לעיסה אחידה, מורידים מהאש ומקררים את התערובת. מוסיפים את הביצים ומערבבים עד שהתערובת נעשית אחידה.

בידיים רטובות יוצרים עיגולים ומסדרים בתבנית אפייה או בתבנית קאפקייק.

אופים בחום של 180 מעלות למשך כחצי שעה.

בתאבון!