"לכל אדם יש כמיהה משפחתית" - הרב אוהד תירוש

דף הבית >  "לכל אדם יש כמיהה משפחתית" - הרב אוהד תירוש




"אנחנו רואים כמה חשוב לעסוק במשפחתיות הן מהצד החיובי והן מהצד השלילי", פותח הרב אוהד תירוש, מראשי מכון בנין שלם. "בצד החיובי - הבריאות של המשפחה מקדמת את כל בני הבית. ומשפיעה גם החוצה, אל המרחבים הציבוריים והקהילתיים. ואילו הפוך, כשמשהו מעורער במשפחה, כולם נפגעים, גם אם מדובר באנשים מוצלחים מאוד.

מעבר לכך, גם בעיות תרבותיות ותופעות חברתיות שליליות- נובעות בראש ובראשונה מחוסר היציבות הפנימי המשפחתי.
"ובכלל", מוסיף הרב אוהד, "צריך לפתוח בפן העקרוני יותר, הגבוה - מצוות הנישואין ופריה ורביה הן לא מצוות טכניות. אלה הן התשתית לכך שתופענה נשמות בעולם, שתופיע שכינה, שנחוש את ה' בלב המציאות. זהו רובד-העל של קיום זוגיות ומשפחה, ושל חינוך הילדים. זהו המצב הטבעי של הנשמה והנפש שלנו, וזה רצון ה'".


אז מה זו בעצם משפחה בריאה ויציבה?

"לפני הכול - תקשורת בריאה בין ההורים. דיבור, אכפתיות הדדית, שותפות ושיתוף. מכאן הכל משפיע על הילדים וצמיחתם.



איך מתגייסים כדי לשפר את המשפחתיות? בסוף, רובנו חיים במירוץ ונמצאים שעות רבות בעבודה.


"ראשית לכל, חשוב לי להדגיש, שהרצון למשפחתיות בריאה חוצה מגזרים. הכמיהה הזו קיימת אצל כולם. ובהמשך לכך, עם כל מלחמות התרבות הקיימות היום בארץ, אני חש, כי רוב האנשים רואים במשפחה ערך ולכן צמאים לכלים ותובנות בנושא.

כשאנחנו רואים זוג מבוגר שאוהבים ומכבדים זה את זה - אנחנו נמסים מולם, חולמים על הדבר הזה. אנשים ונשים חולמים על זוגיות איתנה שתחזיק לאורך שנים, ומתפללים לכך שהילדים שלהם יכבדו אותם.

אמנם החברה היום היא צינית, אינטרסנטית, לא בוטחת בעצמה, ובכל זאת הכמיהה של כל אדם היא לתא משפחתי חמים ועוטף, ולכן אנחנו במכון מנסים להפגיש כמה שיותר אנשים עם התכנים האלה, וליצור קהילות שלמות שמדברות ולומדות את המשפחתיות. אצלי בישיבה לומדים את הנושא בשיעורים מסודרים מיד אחרי החתונה. כשזוג צעיר קונה את הכלים והשפה בשלבי ההתהוות שלו- זו הופכת להיות השפה הטבעית שלו."


ומה עם הזוגות המבוגרים יותר, אלה שלא פיתחו במהלך השנים את התקשורת ביניהם?

"אנחנו רואים גם זוגות שהתקבעו בתוך דפוס נישואין מיובש ומנותק רגשית. הרבה פעמים אנשים חושבים שהאהבה הגדולה שהייתה לפני הנישואין לא תהיה אחריהם, ותופסים את הנישואין כמסגרת מחייבת, כי מקובל להתחתן, וממילא נכנסים למוד של קיבעון. זה באמת אחד האתגרים הגדולים, שהחיים לא ישטפו אותנו. גם בזוגיות וגם בחינוך הילדים. אנשים נשטפים עם החיים לא מרוע אלא מעומס ומקושי, לא מעורבים בחיי המשפחה והילדים, עד שלא מזמינים אותם לשיחה קשה בבית הספר. אבל, אני מאמין, שבכל גיל ניתן להפשיל שרוולים וליצור שינוי".


ישנה טענה כזו, כי לימודי משפחה מתאימים יותר לנשים...

"באופן מכליל, זה נכון שאישה מרגישה יותר אחריות על הבית ולו מהסיבה שהבית, במובן של הילדים, צומח ממנה. אבל עוד לפני כן, בקשר בין האיש לאישה, כל אחד מביא עולם נפשי שונה, ולאישה, שוב באופן מעט מכליל, קל יותר להביע את הרגשות, לדבר על הדברים ולחולל תהליכים שבעיקרם הם נפשיים. לכן קל לה יותר לפעול. ועדיין צריך לזכור שלגברים, בתוך חובת תלמוד התורה, יש מחויבות ללמוד מוסר, שהוא הבסיס לעבודה הנפשית ולעבודת המידות. ועבודת המידות היא קודם כל מול האישה, מול מי שחיים איתו עשרים וארבע שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. זה המנוף הכי חזק לתיקון המידות. זה עולם נפשי-רגשי, עם הרבה תהליכי-פנים, ולפעמים העיסוק הפרגמטי בעבודה או בסידורים עשוי לספק ציר בריחה. נכון שיש לעיתים מתח בתהליך הזוגי ורצונות שונים, אבל יש גם פוטנציאל גדול כי מישהו מחוץ לך עוזר לך לנוע למקומות שלבד אתה לא תמיד מצליח.



"בכנס יש עוצמה גדולה." מסכם הרב אוהד "אני שומע עליה מכל הכיוונים אבל גם רואה אותה בעצמי. זו עוצמה בלי כוח, שלא קשורה לכמות האנשים שמגיעים. זו עוצמה של איכות, אמת, עדינות, של הטוב של האנשים. מדהים אותי לראות עד כמה נשים וגברים באים קשובים. הם לא באים סתם כדי לשמוע עוד הרצאה, אלא קשובים ומוכנים לעבודה, וזה בכלל לא מובן מאליו. אנשים באים לכנס לא כדי לשמוע מבחוץ, אלא כדי לשמוע מבפנים".


שריינו לעצמכם מקום!

לתכנית הכנס ולהרשמה -

לכנס הנשים לחצו כאן לכנס הגברים לחצו כאן

שימו לב: 15% הנחה לנרשמים באתר עד י"ז סיון! מהרו לנצל את ההנחה!