יום הא"ם

נעמה אבידן

דף הבית >  מאמרים בחינוך >  יום הא"ם


מ"א [41] ימים אחרי ראש השנה אנו מציינים את יום הא"ם. רחל נפטרה בי"א חשון, מ"א ימים אחרי ראש השנה ונקברה בדרך בית לחם. מדרשים רבים נכתבו על רחל אמנו, מדרש אחד ומיוחד עודו צפון בין דפי התלמוד הירושלמי.
על פי המדרשים השונים, יוסף בן 17 שנה בעת ההתמודדות עם אשת פוטיפר, המדרשים מאריכים בתחבולותיה של האחרונה בחתירתה להתייחדות עם יוסף. יוסף מתואר בפסוקים בחומש בראשית כ"יפה תואר ויפה מראה" [בראשית לט, ו], בחור צעיר לימים אשר משרת בבית פוטיפר, קרוע ממשפחתו ומארצו לאחר שנמכר לעבדות בידי אחיו. כאשר יוסף עומד מול אשת פוטיפר, אשת איש, ומצליח לסרב לדרישתה להתייחד עמה, על אף ההשלכות מרחיקות הלכת של מעשה זה, הוא עושה זאת בזכות מצפן רוחני עמוק הטמון בקרבו.

כיצד ניתן לעמוד בניסיון כאשר כל החסמים הטכניים והחברתיים כבר הוסרו? מה ייתן ליוסף את הכוח לעמוד מול רשת פיתוייה של אשת פוטיפר ולהימנע מלעשות מעשה שיפרק את עולמו הרוחני? כיצד יזכה יוסף לתואר 'יוסף הצדיק'?
חז"ל התעכבו על הפסוק: "... ואין איש בבית מאנשי הבית שם בבית" [שם לט, ז], ודרשו כי לא היה איש מאנשי הבית בבית, אך שלא מאנשי הבית, היה גם היה.

התלמוד הבבלי [סוטה לו ע"ב] מתאר את התגלות דמות דיוקנו של יעקב בחלון, ומתאר כיצד דמותו של יעקב העניקה ליוסף את היכולת לקום ולנוס מהבית.
התלמוד הירושלמי מתאר את המדרש באופן מעט שונה, עפ"י הירושלמי יוסף ראה איקונין [דמות] אביו ואמו [הוריות פרק ב' הלכה ה']. כלומר, גם האבא וגם האימא, שניהם בקדושתם וטהרתם שומרים על הבן ונותנים לו כוח בשעת משבר. על פי הירושלמי, צריך את דמות האב ודמות האם גם יחד. האב והאם מתוך שותפות ואחדות מהווים כאחד את המצפן הרוחני של יוסף.
כהורים אנו מהלכים בין שני המדרשים הללו ומוזמנים לברר את תפקידנו כמחנכים. האם אנו מחנכים כזוג או כיחידים? מה תפקידה של האם ביחס לבנה? מה תפקיד האב בחינוך בתו? איך אנחנו הופכים את ההורות שלנו לרלוונטית ומשמעותית לילדינו? כיצד נוכל לעמוד לימינם בעת משבר? מהי תרומתה המיוחדת של האימא? מה המטען הייחודי של האבא? איך ניצור הורות שמלווה ומנחה את ילדינו בשעת ניסיון?

האבות והאמהות שלנו מורישים לנו את הגנים שלהם, התורשה איננה רק צבע העיניים, מבנה הגוף וצבע השער. עיקר המורשת שאנו מקבלים מאבותינו היא המורשת הרוחנית. כוחותיה של רחל עוברים בנו, תכונותיו של יעקב מושרשות בנו.

הצטרפו למאות המשפחות המקדישות זמן ללימוד מעמיק בסוגיות חינוכיות, היו אימהות ואבות משמעותיים לילדיכם. הופיעו בחלון ליבם. כדי לחשוף את הגנים הרחליים והישראליים הטבועים בנו עלינו לעמול, לנקות את אבק הדרכים מעלינו וללמוד שוב ושוב חינוך, מידות, הקשבה ומודעות.

מכון בניין שלם פתח את שעריו לאבות ואימהות החפצים ללמוד כיצד לבנות בית בו ההורים מהווים אבני דרך ערכיות המנחות את ילדיהם.

עוד אפשר להצטרף למעגל הלומדים, לפרטים אודות השיעורים הנפתחים בימים אלה ממש לחצו כאן.
אנחנו נשמח לראותכם עמנו.
הילדים שלכם ישמחו לראותכם בחלון ליבם.