אחותי הגדולה היא כמעט בת שנתיים

אסתי ארנד

דף הבית  >  שאלות ותשובות  >  אחותי הגדולה היא כמעט בת שנתיים

הילדה הגדולה שלי בת שנה ו10 חודשים, ונולדה לנו לפני שבועיים בת מתוקה :)
בעלי ואני מתחילים להרגיש את ניצני החינוך עם הילדה הגדולה (כמובן שחינוך זה מגיל 0..) עם לידת הבת השנייה. ורצינו לשאול:
הבת הגדולה מתרגשת מאוד מאוד כשהיא רואה את אחותה ואז מנשקת, מחבקת, עושה טובה וכו' ואז באה המכה על הפנים..ולפעמים עוד מכה..
אנו לא רואים שזה מתוך קנאה. (היא עושה את זה לפעמים לעוד ילדים, וכשאני מחזיקה ומנשקת את השנייה לא אכפת לה והיא מתלהבת.
השאלה היא מה עושים??
אנחנו מנסים למנוע את המצב עד כמה שאפשר. מקריאים לה סיפורים תוך כדי ההנקה, אומרים לה ללטף ברגל ולא משאירים את התינוקת לבד.
אבל עדיין א"א למנוע ב100% את המקרים וזה קורה מידי פעם בכל זאת.
בהתחלה היינו אומרים "לא"! עד שקלטנו שהיא מנסה אותנו ואת תגובתנו. לפעמים אנחנו נותנים לה מכה ואז היא בוכה ובכל זאת זה ממשיך. בעלי אומר שצריך לתת מכה (על היד) כי זה בעצם כמו חשמל שהיא צריכה לדעת שצריך להיזהר מזה ושזה יהיה לה טראומטי והיא לא תרצה לעשות את זה שוב. מה את אומרת זה יעזור? עד איזה גיל זה נמשך בדרך כלל? יש לך עוד רעיונות מה עושים? האם מסבירים? איך מסבירים?
תשובה:
שלום וברכה,

המשפחה שלכם מתרחבת ומתוך הצמיחה עולות שאלות חדשות, המעידות על התמודדות עם אתגרי החיים.
הבת שלכם מעוניינת בקשר: היא מתרגשת מנשקת, מחבקת כו'. אך לא תמיד יודעת מהם גבולות האהבה והקרבה. למדו אותה מה מותר ומה אסור. התמקדו בעשייה החיובית שלה, הביעו את הערכתכם על הקשר והשמחה שיש ביניהן.
תנו לבתכם תפקיד שיחמיא לה וייתן לה הרגשה שהיא גדולה: "הביאי לי בבקשה את המגבת של התינוקת", "שימי בפח את הטיטול לאחר השימוש".
כשבתכם תהיה עסוקה בעשייה שתורמת ומועילה למשפחה, היא תרגיש שיש לה מקום טוב בבית.
שימו לב- עד כה היא הייתה בת יחידה בחברת ההורים, כעת מקומה השתנה, והיא שואלת את עצמה: מה מקומי במערך המשפחתי מאז שאחותי נולדה? יחד עם זאת, שימו לב מה קורה לכם כשהיא מתנהגת בצורה מרגיזה?
אתם מרגישים אולי אכזבה, תסכול, דאגה או אפילו כעס. בתכם יוצרת אתכם קשר דרך ההתנהגות המפריעה שלה, זו אמנם דרך שלילית ליצירת קשר, אבל קשה לה לוותר עליו. היום המקום שלה במשפחה הוא של הילדה המרגיזה.
יתכן והתגובה שלכם נותנת לה תחושה שהיא מעליכם ולכן בכל פעם שהיא מתנהגת בצורה שלילית- הגיבו בענייניות, והימנעו מניפוח האירוע.
אין צורך לומר 1000 פעמים "אסור", "לא", "אני לא מרשה לך". אלא לעצור את ההתנהגות השלילית בנחישות ובצורה חד משמעית: "אסור להרביץ לתינוקת!".
אין להרביץ גם לילדה הגדולה.
אין צורך לספר לסבא, סבתא, חברה או שכנה על מעשיה הלא נעימים, אפשר לספר על העזרה שלה, על החברות שלה עם אחותה וכדומה.
ההתנהגות המרגיזה תצטמצם ואפילו תפסק כשאתם תתעלמו ממנה, תפנו את המבט אל הקשר החם והאוהב שיש בניכם, ותשדרו אמון בכך שהיא תבחר בדרך הנעימה.

בהצלחה רבה!
אסתי ארנד
יועצת ב"בנין שלם"
נוכל להעמיק אתכם את הנושא באופן אישי
תוכלו לפנות אלינו ולקבוע פגישת יעוץ בטלפון: 02-6271525